:: دوره 19، شماره 1 - ( 2-1403 ) ::
جلد 19 شماره 1 صفحات 8-1 برگشت به فهرست نسخه ها
آموزه های اخلاقی منظومۀ "تا رهایی" حمید مصدق با توجه به نظریۀ کنش های رفتاری جان سرل
حبیب حاجی پور
گروه زبان و ادب فارسی، دانشگاه فرهنگیان، پردیس شهید باهنر، بیرجند، ایران. ، habib.hajipoor@yahoo.com
چکیده:   (245 مشاهده)
زمینه: حمید مصدق از جمله شاعران شاخص معاصر، در منظومۀ «تا رهایی» به موضوعات گوناگون اخلاقی اشاره کرده است. او با در نظر گرفتن کنش­های گفتاری متنوع، این بن­مایه ­ها را تبیین کرده و بر درک و بینش مخاطبان، تأثیر گذاشته است. جان سرل در زمرۀ زبان­شناسان مشهوری قرار دارد که دربارۀ کنش­های گفتاری توضیحاتی ارائه داده و برای آن انواعی در نظر گرفته است. در مقالۀ حاضر با استناد به منابع کتابخانه­ای و روش توصیفی- تحلیلی، ظرفیت­های اخلاقی و تعلیمی اشعار مندرج در منظومۀ «تا رهایی» با عنایت به مبانی نظریۀ کنش­های گفتاری از جان سرل، بررسی و کاویده شده است.
نتیجه­ گیری: شاعر در کنش اظهاری به آموزه­های اخلاقی همچون: «ستم­ستیزی؛ اتحاد و همدلی؛ امید به زندگی و مأیوس نشدن در بدترین شرایط» اشاره کرده است. در ارتباط با کنش ترغیبی، مجموعه ­ای از بایدهای اخلاقی (عدم انفعال در برابر ظالمان؛ خودباوری) و نبایدهای اخلاقی (غم خوردن و گریه کردن در برابر ظالمان؛ غرور و خودبینی) برای مخاطبان تبیین شده است. کنش‌های عاطفی هم، بیانگر این مهم است که در صورت نفوذ وسوسه در آدمی، او محکوم به غم و اندوه است. همچنین، نبود پیوندهای عمیق انسانی در روزگار معاصر، دغدغۀ اخلاقی شاعر است. بررسی کنش تعهدی در اشعار مصدق نشان می­دهد که او با استفاده از عناصر ایدئولوژیک و دینی، خود را متعهد به ظلم ­ستیزی کرده است.
واژه‌های کلیدی: حمید مصدق، منظومۀ تا رهایی، اخلاق، جان سرل، کنش های گفتاری
متن کامل [PDF 374 kb]   (129 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/11/4 | پذیرش: 1402/1/14 | انتشار: 1403/2/14



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 19، شماره 1 - ( 2-1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها