آقای اکبر پورحسنهرزندی، دکتر نادر بهلولی، دکتر مجتبی رمضانی، دکتر جعفر بیک زاد،
دوره ۱۹، شماره ۰ - ( ۵-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه: عملکرد بهینه آمیخته با بالندگی، دانشاندوزی و مهارتافزائی در هندسه معرفتی عصر اطلاعات و ارتباطات، جزو ویژگیهای کارکنان توانا میباشد؛ لیکن کاربردی نمودن و به منصهی ظهور رساندن آن در عرصه سازمان از خصایص بارز کارکنان توانمند قلمداد میگردد؛ با این حال، آنچه باعث توانمندتر شدن کارکنان در عصر حاضر میشود؛ اخلاقحرفهای است که که با استناد به بستر سازمانی این پژوهش، طرح جامع مالیاتی می تواند بهعنوان کنشگر مرکزی این مفهوم را در سازمان امور مالیاتی مورد توجه ویژه قرار دهد. از این رو هدف این پژوهش، طراحی الگوی توانمندسازی کارکنان مبتنی بر طرح جامعمالیاتی با توجه به مولفههای اخلاقحرفهای است.
روش: پژوهش حاضر با رویکرد کیفی انجام شد. لذا این پژوهش، کاربردی و اکتشافی بود. جامعه آماری خبرگان سازمان امور مالیاتی کشور بود که با روش نمونهگیری هدفمند و با رعایت اصل اشباعنظری ۲۰ نفر از آنها به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزار اصلی گردآوری دادهها، مصاحبه عمیق نیمهساختاریافته بود. روش تحلیل دادهها در تحقیق حاضر روش تحلیلمضمون بود.
یافته ها: براساس تحلیل دادهها، شش مضمون فراگیر و ۲۸ مضمون سازماندهنده این پژوهش (بههمراه ذکر مضامین پایه؛ مقولههای توانمندسازی و عملکرد کارکنان و مداخلهگران این فرآیند) که حاصل تحلیل گزارهها و مضامین مصاحبههای انجامگرفته میباشد به دست آمد و بر اساس آن مدل مفهومی تحقیق ترسیم شد
نتیجه گیری: نتایج حاصل از الگوی مستخرج از پژوهش، ﻧﺸﺎن ﻣﻲدﻫﺪ ﻛﻪ ﭘﺪﻳﺪه ﻣﺤﻮری، عاملی ﺗﺤﺖ ﻋﻨﻮان "توانمندسازی کارکنان" در دو بخش توانمندسازی اخلاقی و توانمندسازی روانشناختی اﺳﺖ ﻛﻪ در ﻓﺮاﻳﻨﺪی از ﻋﻮاﻣﻞزمینهای و ﻣﺪاﺧﻠﻪﮔﺮ و ﺑﻪ اﺗﻜﺎی دﺳﺘﻪای از ﻋﻮاﻣﻞعلّی (محورهای پنجگانه طرح جامع مالیاتی)، پیامدها یا همان عملکرد کارکنان در بستر اهداف سازمانی را ﺗﺒﻴﻴﻦ ﻣﻲﻛﻨﺪ.