:: دوره 11، شماره 2 - ( 7-1395 ) ::
جلد 11 شماره 2 صفحات 10-1 برگشت به فهرست نسخه ها
اخلاق در همگرایی علوم و فنّاوری
محمد خان احمدی1، داریوش فرهود2، بیژن رنجبر3، مریم مالمیر4
1- مرکز تحقیقات سالمندی، بنیاد علمی / فرهنگی فرهود
2- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- گروه بیوفیزیک، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس
4- مرکز تحقیقات سبک زندگی، واحد علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده:   (5509 مشاهده)

(مقاله مروری)

زمینه: همگـــرایی علوم و فنّاوری در جهت پاسخ‌گویی به مشکلات پیش روی انسان و تسریع فرایند پیشرفت بشریت پدید آمده است. پیشرفت‌های حاصل از چنین جریان‌هایی، موجب انقلاب در بنیان جامعه شده‌اند و چالش‌های جدیدی را پیش روی جامعۀ امروز قرار داده‌اند. یکی از مهم‌ترین این چالش‌ها در مبحث اخلاق نهفته است. پیشرفت در فنّاوری و به‌کارگیری آن در جامعه می‌بایست مبتنی بر اصول اخلاقی باشد تا در کنار افزایش رفاه و آسایش، انسانیت و حقوق افراد پایمال نگردد. از این روی نگـارندگان مقالۀ حاضر بر آن شدند تا دیدگاه‌های اخلاقی موجود در همگرایی علوم و فنّاوری را مورد بحث قرار دهند.

نتیجه‌گیری: چهار اصل بنیادی اخلاق در تعامل با انسان و موجودات وجود دارد که پیشرفت‌های دانش و فناوری نیز باید به آنها توجه کنند: خودمختاری، عدالت، سودمندی و نازیانمندی. همچنین، در سطح هر فرهنگ اصول و سنت‌های خاصی حاکم است که باید نوآوری‌های فناوری و دانش با این اصول منطبق شوند. برای بررسی ابعاد اخلاقی در همگرایی دو دیدگاه مطرح است: دیدگاه مادی‌گرایان و دیدگاه اسلامی/ قرآنی، که با توجه به ویژگی‌های جامعۀ ایران، رویکرد اسلامی / قرآنی می‌بایست در همگرایی علوم و فناوری مورد توجه قرار گیرد.

واژه‌های کلیدی: اخلاق، همگرایی، علوم و فنّاوری
متن کامل [PDF 208 kb]   (2144 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/7/18 | پذیرش: 1395/7/18 | انتشار: 1395/7/18


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 2 - ( 7-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها