:: دوره 17، شماره 2 - ( 6-1401 ) ::
جلد 17 شماره 2 صفحات 44-37 برگشت به فهرست نسخه ها
خسارت های ناشی از آلودگی های نفتی بر محیط زیست از منظر حقوق و اخلاق زیست محیطی
سهراب سلیم زاده1، سوده شاملو*1
1- گروه حقوق بین الملل، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران جنوب،تهران، ایران
چکیده:   (1076 مشاهده)
زمینه: انسان برای حفظ محیط زیست پیرامون خود ملزم به رعایت اخلاق زیست محیطی است بر این اساس در حقوق قوانینی برای حفظ محیط زیست تنظیم شده است. متاسفانه آلودگی­های نفتی در سال­های گذشته تأثیرات منفی بسیاری بر محیط زیست کره زمین داشته است، بر همین اساس کشورهای مختلف در طول سالهای متمادی با وضع قوانین جدید منطبق با اخلاق زیست محیطی به بررسی و تصمیم گیری در این مورد پرداخته اند. بسیاری از تصمیمات با قوانین بین­المللی همپوشانی داشته و به مرور زمان جزئی از قوانین بین­المللی گشته و بسیاری از آرا و تصمیمات به علت ضعف حقوقی و ساختاری تأثیر مثبتی را در پی نداشته است. در این مقاله به بررسی پرونده­های آلودگی نفتی در حقوق داخلی ایران و مطابقت آن با آموزه­های حقوقی و اخلاقی زیست محیطی پرداخته شده است.  
نتیجه گیری: قضات محاکم  ایران ملزم اند بر اساس قوانین داخلی که منبعث از اصول فقهی و اخلاقی است و همچنین کنوانسیون­های بین­المللی که براساس آن اصول قانون اساسی و مواد قوانین عادی تصویب و جایگاهی هم­عرض با قانون دارند به اختلافات رسیدگی کنند. متاسفانه، با توجه به آرای صادره از  محاکم ایران این نتیجه استنباط می­شود که عموم آرا اصول حقوق محیط زیست و و هم چنین اصول اخلاق زیست محیطی را رعایت نکرده­اند و­ تأثیری بر توسعه هنجارهای زیست محیطی پیشگیری و جبران خسارت آلودگی­های نفتی نداشته اند.
واژه‌های کلیدی: اخلاق زیست محیطی، حقوق محیط زیست، جبران خسارت، آلودگی‌های نفتی
متن کامل [PDF 495 kb]   (299 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/1/14 | پذیرش: 1400/3/17 | انتشار: 1401/6/6


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 17، شماره 2 - ( 6-1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها