:: دوره 17، شماره 2 - ( 6-1401 ) ::
جلد 17 شماره 2 صفحات 15-10 برگشت به فهرست نسخه ها
مطالعه عوامل حقوقی و اخلاقی ایجاد رویه قضایی
جمشید جعفرپور*1، غفور خوئینی1، فرهاد تجری1
1- گروه حقوق خصوصی، دانشکده حقوق، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
چکیده:   (775 مشاهده)
زمینه: در اثرپذیری قوانین و مقررات حقوقی از اخلاق همواره بر اخلاقی بودن نظام­های حقوقی تأکید‌ و از ضرورت آن بحث شده است. در ﺣﻘﻮق ایﺮان، ﻫﻤﭽﻮن دیﮕﺮ ﻧﻈﺎمﻫﺎی ﺣﻘﻮﻗﯽ ﻧﻮﺷـﺘﻪ، ﻗـﺎﻧﻮن ﻣﻬـﻢﺗﺮیﻦ ﻣﻨﺒﻊ ایﺠـﺎد و ﺷﻨﺎﺧﺖ ﻗﻮاﻋﺪ ﺣﻘﻮﻗﯽ اﺳﺖ . وﻟﯽ ﻗﺎﻧﻮن ﻧﻤـﯽﺗﻮاﻧـﺪ ﺑـﺮای ﺷـﻨﺎﺧﺖ ﻗﻮاﻋـﺪ ﻻزم اﻻﺟﺮا ﮐﺎﻓﯽ ﺑﺎﺷﺪ. در واﻗﻊ، ﻗـﻮاﻧﯿﻦ ﻧﻮﺷﺘﻪ ﺑﺎﻟﻄﺒﻊ دارای اﺑﻬﺎﻣﺎت و ﻧﺎﮔﻔﺘﻪﻫﺎی ﺑﺴﯿﺎری اﺳﺖ. لذا هدف این پژوهش بررسی عوامل حقوقی و اخلاقی در ایجاد رویه قضایی است و بدین منظور با تکیه بر تفسیر قوانین حقوقی و اخلاقی به علل این عوامل پرداخته خواهد شد.
نتیجه ­گیری: نتیجه پژوهش نشان داد که ﻗﻮاﻧﯿﻦ و ﺗﺮﮐﯿﺐ آﻧﻬﺎ دارای ﻗﺎﺑلیت ﺗﻔﺴﯿﺮ ﻣﺨﺘﻠفی اﺳﺖ و اﻓﺮاد ﺑﺮ اﺳﺎس ﺳﻼیﻖ و ﮔﺮایﺶﻫﺎی اخلاقی و ﻋﻠﻤﯽ، اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ و ﺳﯿﺎﺳﯽ و اﻗﺘﺼﺎدی ﻣﯽﺗﻮاﻧﻨﺪ از طرفی ﻣﻌﻨﺎ و ﺗﻔﺴـﯿﺮ ﻣﺘﻔﺎوﺗﯽ از ﻗﻮاﻧﯿﻦ اراﺋﻪ کنند و از طرفی دیگر اﺣﮑﺎم ﺣﻘﻮﻗﯽﮐﺎﻣﻼً ﻣﺘﻔﺎوﺗﯽ از آﻧﻬﺎ اﺳﺘﺨﺮاج ﮐﻨﻨﺪ. ﺑﺪیﻦ ﻧﺤﻮ ﺑﺮای ﺷﻨﺎﺧﺖ ﻗﻮاﻋﺪ ﺣﻘﻮﻗﯽ ﻻزم اﻻﺟﺮا و ایﺠﺎد ﻧﻈﺎﻣﯽ ﻣﺒﺘﻨﯽ ﺑﺮ ﺣﺎﮐﻤﯿﺖ ﻗﺎﻧﻮن و اﻟﺰام اﻓﺮاد ﺑﻪ ﺷﻨﺎﺧﺖ ایﻦ ﻗﻮاﻋﺪ و ﺗﻨﻈﯿﻢ رواﺑﻂ اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ و اﻗﺘﺼﺎدی و از همه مهمتر بعد اخلاقی ﺧﻮد ﺑﺮ اﺳﺎس آﻧﻬﺎ، ﻻزم اﺳﺖ
واژه‌های کلیدی: رویه قضایی، سیستم حقوقی، اخلاق، آرای دادگاه
متن کامل [PDF 307 kb]   (379 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/1/15 | پذیرش: 1399/3/16 | انتشار: 1401/6/6


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 17، شماره 2 - ( 6-1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها