:: دوره 17، شماره 1 - ( 3-1401 ) ::
جلد 17 شماره 1 صفحات 48-43 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی کنش های اخلاق مدارانۀ کی خسرو در جنگ با تورانیان
فریبا دانشور1 ، داریوش کاظمی* 2، مریم شایگان2
1- 1. دانشجوی دکتری، گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران
2- 2. گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران
چکیده:   (769 مشاهده)
زمینه: کی­خسرو یکی از شاهان برجسته در شاهنامه است که در پس از رسیدن به قدرت، اقدامات مطلوبی برای رشد و تعالی جامعۀ ایرانی انجام داده است. یکی از چالش­های او در کشورداری، تعارضات مرزی از سوی تورانیان بوده که مشکلات عدیده­ای را به همراه داشته است. با این حال، کی­خسرو در برخورد با دشمنان اصلیِ ایرانیان، همواره از منش­های اخلاقی و انسان­دوستانه برکنار نبوده و مردم غیرنظامی و اسیران جنگی را مورد نظر قرار داده و حقوق آنان را حتی در میانۀ جنگ در نظر گرفته است. در پژوهش حاضر، با استناد به منابع کتابخانه­ای و روش توصیفی- تحلیلی، سویه­های اخلاقی این شخصیت در نبرد با تورانیان، بازنمایی و کاویده شده است.
نتیجه ­گیری: کی­خسرو در برخورد با تورانیان، همواره حقوق غیرنظامیان و اسیران جنگی، کشاورزان و پیشه­وران را رعایت کرده است و سربازان او از غارت، انهدام و تجاوز (مصداق­های ناهنجاری­های اخلاقی) پرهیز کرده­اند. او در کمال سکون و به دور از خون­ریزی­های معمول، از گناه نظامیان تورانی که تسلیم شده­اند، درمی­گذرد و مانع کشتار آنان می­شود. همچنین، نمود اصلی رویکرد اخلاقی کی­خسرو، در مجازات طوس از جانب وی به دلیل تخطی از فرمان­های شاه مبنی بر رعایت حال مردم مغلوب نمودار شده است.
واژه‌های کلیدی: شاهنامۀ فردوسی، کی خسرو، اخلاق، جنگ، تورانیان.
متن کامل [PDF 270 kb]   (388 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/1/8 | پذیرش: 1400/3/9 | انتشار: 1401/3/26


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 17، شماره 1 - ( 3-1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها