:: دوره 16، شماره 4 - ( 12-1400 ) ::
جلد 16 شماره 4 صفحات 52-45 برگشت به فهرست نسخه ها
نقش واسطه‌ای فاصله روان شناختی در رابطه بین هویت اخلاقی و هویت معنوی با همدلی
نادیا بابادی عکاشه1، حمزه میرزایی1، محمد مهدی شیرزادی*2، سمیرا راهپیما1
1- گروه روان‌شناسی، دانشگاه پیام نور، بروجن، ایران
2- گروه روان‌شناسی، دانشگاه پیام نور، بروجن، ایران ، mshirzadi1367@gmail.com
چکیده:   (761 مشاهده)
زمینه: از عوامل مؤثر بر افزایش کیفیت تعلیم و تربیت کودکان با نیازهای خاص، رفتارهای همدلانه آموزش­دهندگان است.  بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه‌ای فاصله روان­شناختی در رابطه بین هویت اخلاقی و هویت معنوی با همدلی انجام شده است.
روش: مطالعۀ حاضر توصیفی- همبستگی است، که از جامعۀ کارکنان آموزش کودکان استثنایی استان چهارمحال و بختیاری، 191 کارمند با استفاده از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، شامل پرسشنامه همدلی، هویت اخلاقی، هویت معنوی و فاصله روان­شناختی بود. تجزیه و تحلیل داده‌ها با روش آماری مدل‌یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم‌افزارAMOS  انجام شد.
یافته­ها: نتایج نشان داد، مدل این پژوهش از برازش مناسبی برخوردار است. با توجه به یافته‌ها، فاصله روان­شناختی نقش واسطه‌ای در رابطه هویت اخلاقی و هویت معنوی با همدلی  داشت. به این معنا که با افزایش هویت اخلاقی و هویت معنوی، فاصله روان­شناختی کاهش یافته و از این طریق، همدلی افزایش یافته است.
نتیجه­گیری: پژوهش حاضر با ارائه الگویی از همدلی نشان داد که هویت اخلاقی و هویت معنوی از طریق فاصله روان­شناختی، رفتارهای همدلانه را تحت تأثیر قرار می‌دهد. بر این اساس، می‌توان با فراهم آوردن زمینه کاهش باورهای عدم رعایت حریم اخلاقی و جهت­گیری غلبه اجتماعی، آنان را در جهت رفتارهای نوع­دوستانه و همدلانه، سوق داد.
واژه‌های کلیدی: فاصله روان شناختی، همدلی، هویت اخلاقی، هویت معنوی
متن کامل [PDF 505 kb]   (442 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/9/10 | پذیرش: 1398/11/15 | انتشار: 1400/12/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 4 - ( 12-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها