[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
داوران فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری::
تماس با ما::
ثبت نام و اشتراک::
تسهیلات پایگاه::
پیوندها::
اخبار::
::
COPE
This journal subscribes to the principles of
..
ISSN
P-ISSN: 2251-7634
E-ISSN: 2981-233X
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آخرین مطالب بخش
:: تماس با ما
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۴ نتیجه برای اخلاق در پژوهش

دکتر رضا ساکی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۰ )
چکیده

‌زمینه: پژوهش آموزشی به‌عنوان یکی از گسترده‌ترین حوزه‌های پژوهشی در علوم انسانی، رسالت دشوار و حساس هدایت آموزش و پرورش را برعهده دارد. رسالتی که بیش از هر چیز با اصول و مبانی اخلاقی مرتبط است. پژوهش آموزشی با رعایت موازین اخلاقی، صلاحیت لازم را برای انجام رسالت خود کسب می‌کند.
 
روش کار: این مقاله به‌صورت توصیفی- تحلیلی و با مرور و ترکیب سوابق موجود، نمایی از چارچوبهای اخلاقی در حوزه تحقیقات آموزشی ارائه می‌کند.
 
یافته‌ها: تعمیم موازین اخلاقی علوم در حوزه تحقیقات آموزشی، سه حوزه اساسی از تدابیر اخلاقی مورد نیاز را همراه با اصول خود، فراروری پژوهشگران این عرصه قرار می‌دهد. الف) اصول ناظر بر حفظ شأن و منزلت انسان در عرصه تعلیم و تربیت ب) اصول ناظر بر حفظ شأن و منزلت پژوهش در عرصه تعلیم و تربیت پ) اصول ناظر بر حفظ حقوق حامیان ،سیاستگذاران و دیگر کاربران پژوهش.
 
نتیجه‌گیری: پژوهش آموزشی به‌واسطه بستر خود – آموزش و پرورش - نقش برجسته‌ای در توسعه اخلاق و سلامت در جامعه برعهده دارد و بنابراین باید پیشتر، خود، از موازین سلامت و اخلاق بهره‌مند باشد. این مقاله کوشیده است تا با طرح ضرورت توجه به اخلاق و ارزشمداری در حوزه پ‍ژوهشهای آموزشی، چارچوبی برای تدوین منشور اخلاق در حوزه پژوهشهای آموزشی ارائه نمایند.
 


دوره ۹، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده

زمینه: در تمامی پژوهش‌های علمی، رعایت فرایند علمی پژوهش، امری ضروری و غیرقابل انکار می­باشد که بایستی توسط همۀ پژوهشگران مورد توجه قرار گیرد. پژوهش علمی، زنجیره­ای به هم پیوسته از حلقه­هایی است که برای استحکام آن ضمن اینکه تمامی حلقه­ها باید وجود داشته باشد، هر حلقه بایستی به‌صورت محکم و قوی باشد تا سبب استحکام کل زنجیره پژوهش گردد. اخلاق در هر پژوهش علمی، مانند چتری است که بر این فرایند سایه افکنده و باعث تقویت آن می­گردد. اخلاق در پژوهش تضمین­کنندۀ کیفیت در انجام پژوهش بوده و به پژوهشگر کمک می­کند تا تمامی این فرایند با دقت دو چندان به انجام برساند. مقالۀ حاضر با رویکردی نوین به این مهم اشاره نموده و سعی دارد به شکل گسترده به رعایت اخلاق برگرفته از آموزه­های دینی و همچنین استانداردهای روز دنیا در مراحل فرایند پژوهش علمی بپردازد

نتیجه‌گیری: نقش تحقیق و پژوهشِ درست، در بالابردن همه­جانبۀ جایگاه علمی جامعه بدیهی بوده و رعایت شرایط اجرای پژوهش خوب بر عهدۀ محققان و پژوهشگران می­باشد. پژوهشگران باید در رابطه با فعالیتهای پژوهشی خود در برابر خداوند سبحان، خود، دانشگاه، پژوهشگاه یا محل انجام پژوهش، همکاران، دانشجویان و جامعه علمی پاسخگو باشند. در این راستا، ضمن آگاهی و رعایت اصول علمی حاکم بر فرایند پژوهش، بایستی مطابق با مبانی اخلاق پژوهشی عمل کرده و در راه تعمیق و گسترش این اصول و مبانی کوشا باشند. آشنایی با وظایف اخلاقی در پژوهش و همچنین سوء­رفتارهای احتمالی در هر مرحله از فرایند پژوهش نخستین گام موثر در راه افزایش اخلاق مداری در پژوهش‌های علمی می­باشد. 


امیرحسین مردانی، دکتر مریم ناخدا، دکتر احسان شمسی گوشکی،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده

زمینه: دست یافتن به مدلی جامع از روابط تأییدشده و بر اساس داده­های واقعی آزمون شده، می‌‌تواند به درک و تبیین بهتر عوامل زمینه­ساز سوءرفتار پژوهشی کمک کند. هدف این پژوهش، اعتباریابی مدل عوامل مؤثر بر سوءرفتار پژوهشی در تحقیقات علوم پزشکی ایران است.
روش: این یک پژوهش توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری را مدیران پژوهشی و اجرائی، اعضاء و کارشناسان کمیته‌‌های اخلاق در پژوهش، کارشناسان پژوهشی، سردبیران مجله‌‌های علوم پزشکی، اعضای هیئت‌علمی و دانشجویان در دانشگاه­ها و مراکز علوم پزشکی و وزارت­ بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران تشکیل دادند. با استفاده از نمونه­گیری در دسترس، تعداد ۲۶۴ نفر به پرسشنامه­های ساخته­شده از مدل پژوهش پاسخ دادند. داده­ها در قالب روش الگوسازی معادلات ساختاری و توسط نرم­افزار AMOS تجزیه و تحلیل شدند.
یافته­ها: نتایج الگوی اندازه­گیری نشان دادند که ساختار سیزده عاملی این مدل از نظر شاخص­های نیکویی برازش دارای برازندگی قابل قبولی هستند. نتایج همه شاخص‌های مربوط به برازش الگوی ساختاری نشان دادند مدل از برازش مناسبی برخوردار است. از ۲۲ رابطه نظری میان عوامل مؤثر بر سوءرفتار پژوهشی درون مدل، ۱۴ رابطه تأیید شدند.
نتیجه­گیری: مدل پیشنهادی از تبیین قابل قبولی برای روابط میان عوامل مؤثر بر سوءرفتار پژوهشی برخوردار است و می­تواند تأثیرات میان عوامل موجود در سطوح کلان، میانی و خرد نظام­های پژوهش را رصد کند.

زهرا اسمعیلی آبدر، دکتر علیرضا امیرکبیری، دکتر فریده حق شناس کاشانی، دکتر محمدرضا ربیعی مندجین،
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده

زمینه: توجه و پایبندی به اصول اخلاقی مساله ای بسیار مهم و حیاتی در دستیابی به شاخص های توسعه یافتگی پژوهش و تولید علم است. مقاله حاضر با هدف تبیین شاخص های اخلاق حرفه ای در پژوهش از دیدگاه متخصصان علوم پزشکی انجام شد.
روش: این پژوهش با رویکرد کیفی انجام شد. از بین متخصصان دانشگاه های علوم پزشکی که جامعه آماری این مطالعه بودند، ۱۱ نفر از گروه های مختلف به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردید. داده ها با انجام مصاحبه های نیمه ساختار یافته درباره تاثیر شاخص های اخلاق حرفه ای در پژوهش های پزشکی گردآوری و با استفاده از روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها:  نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها، ۴۰۳ کد اولیه بود که بعد از حذف موارد نامرتبط و ادغام کد های مشابه، ۲۳۹ کد در چهار متغیر اصلی؛ بستر، اخلاق حرفه ای، راهبرد و پیامد حاصل شد.
نتیجه گیری: بر اساس یافته های تحقیق، شاخص ها و مولفه های اخلاق حرفه ای در پژوهش های پزشکی چند وجهی بوده و در ابعاد فردی، سازمانی و اجتماعی بیان می شوند. توجه به ارزش های فرهنگی و اجتماعی، آگاهی از استانداردها، رعایت مبانی اخلاق حرفه ای، غنی سازی کمیته های اخلاق پژوهشی، آموزش، ایجاد انگیزه و رقابت سالم، بودجه بندی صحیح، ارزیابی و نظارت، مطابقت و هدایت پژوهش ها در جهت اهداف و آرمان های جامعه از جمله موارد اساسی است که باید مورد توجه قرار گیرد.


صفحه 1 از 1     

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری Ethics in Science and Technology
Creative Commons License
All works in this site are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 4700