:: دوره 6، شماره 2 - ( 5-1390 ) ::
جلد 6 شماره 2 صفحات 13-1 برگشت به فهرست نسخه ها
تفاوت زن و مرد در انتخاب اولویتهای اخلاقی
ثریا مکنون*، زهره عطایی آشتیانی
چکیده:   (3825 مشاهده)
‌زمینه: تحقیق و بررسی تفاوتهای زن و مرد در کشورهای غربی با تحقیقات مشابه آن در کشورهایی چون ایران به لحاظ موضوع متفاوت است. هدف این نوع مطالعات در غرب، رسیدن به روشی برای استفاده از تفاوتها در پیشبرد برنامه‌های سیاسی، فرهنگی و اقتصادی  با وجود ادعای برابری جنسیتی است. درحالی‌که در ایران، از تفاوت زن و مرد برای توجیه نابرابریهای عینی در موضوعهای سیاسی، فرهنگی و اقتصادی در جامعه استفاده می‌کنند  در عین اعتقاد و پایبندی به برقراری عدالت جنسیتی. با مروری برتحقیقات در حوزه تأثیر تفاوتهای جنسیتی روی اخلاق در غرب، مشخص شد که پژوهشها بیشتر در چهار حوزه توسعه معنوی، ارزش اخلاقی، حساسیتهای اخلاقی و رفتار اخلاقی انجام شده است.
گروه بررسی مسائل زنان پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی تحقیقی به‌ منظور سنجش تفاوت در انتخاب نیازهای اخلاقی زنان و مردان در شهر تهران انجام داده است. در این تحقیق، علاوه بر ارزیابی انتخاب الویتهای اخلاقی زنان و مردان، زمینه پیدایش این نیازها از نظر اجتماعی نیز بررسی شده است.
 
روش‌کار: روش تحقیق در این پژوهش، جمع‌آوری اطلاعات از 2700 نفر زن و مرد در شهر تهران با استفاده از مصاحبه و پرسشنامه بوده است.
 
یافته‌ها: این تحقیق نشان می‌دهد که؛ انتخابِ نیاز در زنان، بیشتر در موضوعهای اخلاقی و در مردان، موضوعهای مادی عینی است و عوامل اجتماعی چون شغل نیز در این انتخاب و راههای رفع آن مؤثر بوده است.
 
نتیجه‌گیری: تفاوت جنسیتی در انتخاب و اولویت خواسته‌ها و بهره‌برداری بهینه از این تفاوتها در طراحی و برنامه‌ریزیهای کلان جامعه ایران باید لحاظ شود.
 
واژه‌های کلیدی: اولویتهای اخلاقی، تفاوت جنسیتی، برآورد نیاز، اخلاق و جنسیت
متن کامل [PDF 235 kb]   (699 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/7/21 | پذیرش: 1396/7/21 | انتشار: 1396/7/21


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 6، شماره 2 - ( 5-1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها