:: دوره 11، شماره 3 - ( 10-1395 ) ::
جلد 11 شماره 3 صفحات 107-97 برگشت به فهرست نسخه ها
رابطۀ برخی متغیرهای اخلاقی با سلامت سازمانی
علیرضا عقیقی*
گروه مدیریت، دانشگاه پیام نور
چکیده:   (3589 مشاهده)

زمینه: امروزه در تجزیه و تحلیل رفتار سازمانها، پرداختن به اخلاق و ارزشهای اخلاقی یکی از الزامات است. هدف از پژوهش حاضر، علاوه بر تعیین رابطه بین مولفههای هوش اخلاقی، رهبری اخلاقی و اخلاقکار در سازمان، تعیین نقش این مولفۀها  در  میزان سلامت سازمانی است.

روش: روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعۀ آماری این تحقیق کارکنان سازمان صنعت و معدن و تجارت شهر همدان به تعداد 230 نفر بوده که تعداد 150 نفر با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار پژوهش  چهار پرسشنامه استاندارد هوش اخلاقی، رهبری اخلاقی، اخلاق کار و سلامت سازمانی بود. الگوی ارائه شده با استفاده از مدل‏سازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل گردید.

یافته‌ها: نتایج حاصل از پژوهش، نشان می‌دهد مدل به کار گرفته شده، مدل نظری مناسبی در فرآیند شکلگیری سلامت سازمانی بوده و تمامی روابط مستقیم میان متغیرهای مدل، معنادار بودهاند. همچنین، نتایج حاصل از مدل‌سازی معادلات ساختاری نشان دادند که؛ هوش اخلاقی 40 درصد اخلاق کار در سازمان، رهبری اخلاقی 57 درصد اخلاقکار در سازمان، هوش اخلاقی 89 درصد سلامت سازمانی، رهبری اخلاقی 75 درصد سلامت سازمانی و اخلاقکار در سازمان 63 درصد واریانس سلامت سازمانی را پیش‎بینی میکنند.

نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‏های پژوهش، با توجه به نتایج این مطالعه می‌توان به برنامه‌ریزی سازمان در جهت افزایش میزان سلامت سازمانی با استفاده از شاخص‌های اخلاقی موثر بر ایجاد فضای اخلاقی کمک کرد؛ تا با توجه به اصول مهم اخلاقی در سطح فردی و سازمانی زمینه بروز سلامت در سازمان مهیا گردد.

واژه‌های کلیدی: اخلاق کار، سلامت سازمانی، رهبری اخلاقی، هوش اخلاقی
متن کامل [PDF 250 kb]   (3109 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/10/24 | پذیرش: 1395/10/24 | انتشار: 1395/10/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 3 - ( 10-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها