:: دوره 18، شماره 4 - ( 11-1402 ) ::
جلد 18 شماره 4 صفحات 68-63 برگشت به فهرست نسخه ها
صلاحیت شوراهای حل اختلاف از منظر دادرسی اخلاقی و عادلانه
یعقوب علیزاده1، فاطمه السادات قریشی محمدی2
1- 1. گروه الهیات، فقه و حقوق اسلامی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2- 2. گروه حقوق، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
چکیده:   (446 مشاهده)
زمینه: شوراهای حل اختلاف که در قبل از انقلاب اسلامی در قالب خانه های انصاف فعالیت داشته اند پس از پیروزی انقلاب اسلامی با شرح وظایف نوپا مجدد تشکیل و شروع به کار نمودند.  با توجه به تدوین قانون مجازات اسلامی جدید در سال1392 تغییرات و تاثیر به سزایی در سازمان و نحوه عملکرد این نهاد مشاهده شد. در این مقاله تلاش گردیده صلاحیت شوراهای حل اختلاف از منظر دادرسی اخلاقی و عادلانه مورد بررسی قرار گیرد.
نتیجه گیری: با تشکیل شورای حل اختلاف به نحوه قابل توجهی از مراجعات مردم به دادگستری کاسته شده و بسیاری از دعاوی مردم در این شوراها منجر به صلح و سازش شده و یا اینکه این دعاوی توسط افرادی از بین خود مردم انتخاب شده اند حل و فصل می گردد. اما معایب آن باعث مخدوش شدن  یک داوری اخلاقی و عادلانه می شود. امید می رود که برای سامان دهی بیشتر شورا، از حضور قضات جوان یا باز نشسته و یا از وکلای دادگستری باسابقه و هم چنین از کار شناسان مجرب وکارآزموده به طوری که بتوانند از تراکم پرونده‌ها و اطاله آن به دادگستری بکاهند و یا به حد پایین برساننداستفاده شود. و همچنین ارتقاء سطح کیفی شوراها از طریق تشکیل جلسات آموزشی برای اعضاء تعیین ضوابط خاص در به کارگیری اعضاء در شوراها و تخصصی کردن آنها و پیش بینی حقوق برای اعضا می تواند موجب کاهش ایرادات شورای حل اختلاف شود.
واژه‌های کلیدی: شورای حل اختلاف، دادرسی اخلاقی و عادلانه، صلح و سازش
متن کامل [PDF 311 kb]   (231 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/4/26 | پذیرش: 1402/6/15 | انتشار: 1402/11/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 18، شماره 4 - ( 11-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها