:: دوره 16، شماره 4 - ( 12-1400 ) ::
جلد 16 شماره 4 صفحات 28-21 برگشت به فهرست نسخه ها
نقش ویژگی‌های شخصیتی پاتولوژیک مبتنی بر DSM-5 (PID-5) در بی‌تفاوتی اخلاقی
هاشم اسماعیل زاده1، قاسم آهی1
1- گروه روانشناسی، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران
چکیده:   (2580 مشاهده)
زمینه: مشکلات و مسائل اخلاقی مربوط به رفتار افراد جامعه و به‌طور خاص زندانیان ازجمله نافرمانی و گستاخی نسبت به زندانبانان، مسئولان و سایر زندانیان، بداخلاقی‌های رایج در روابط دوستانه و خشونت‌های درون زندان از معضلات جدیدی هستند که یافتن راه‌حل برای آن‌ها، توسل به اندیشه‌های نو در قلمرو اخلاق را می‌طلبد. این پژوهش باهدف بررسی نقش ویژگی‌های شخصیتی پاتولوژیک مبتنی بر ویرایش پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانیDSM-5 (PID-5) در بی‌تفاوتی اخلاقی زندانیان شهر بیرجند انجام شد.
روش: نوع پژوهش توصیفی- همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه زندانیان شهر بیرجند به تعداد 4200 نفر بودند که از بین آن‌ها به روش نمونه‌گیری در دسترس 300 نفر انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه ویژگی‌های شخصیتی پاتولوژیک مبتنی بر DSM-5 (PID-5) و مقیاس بی‌تفاوتی اخلاقی بود  و داده‌ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شد.
یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که بین بی‌تفاوتی اخلاقی و ویژگی‌های شخصیت پاتولوژیک رابطه مثبت و معنی‌دار وجود دارد. بیشترین مقدار همبستگی بین بی‌تفاوتی از طریق عقلانی سازی و ستیزه گری و کمترین همبستگی بین بی‌تفاوتی از طریق شخصیت زدایی با روان‌پریشی گرایی مشاهده شد (01/0p <). به‌علاوه مشخص شد که از بین ابعاد پاتولوژیک شخصیت فقط دو بعد ستیزه گری و گسیختگی تبیین‌کننده واریانس بی‌تفاوتی‌های اخلاقی هستند و این دو بعد روی‌هم به ترتیب 20، 18 و 26 درصد واریانس بی‌تفاوتی از طریق شخصیت زدایی، بی‌تفاوتی از طریق بی‌مسئولیتی و بی‌تفاوتی از طریق عقلانی سازی را تبیین می‌کنند.
نتیجه‌گیری: یافته‌های پژوهش حاضر نشان‌دهنده نقش ویژگی‌های شخصیتی پاتولوژیک در بی‌تفاوتی اخلاقی بود و می‌توان از طریق تعدیل و اصلاح این ویژگی‌های پاتولوژیک شخصیتی بی‌تفاوتی اخلاقی را کاهش داد.
واژه‌های کلیدی: ویژگی‌های شخصیتی پاتولوژیک، بی‌تفاوتی اخلاقی، PID-5
متن کامل [PDF 392 kb]   (1272 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/9/9 | پذیرش: 1398/11/8 | انتشار: 1400/12/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 4 - ( 12-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها