:: دوره 14، شماره 3 - ( 9-1398 ) ::
جلد 14 شماره 3 صفحات 70-63 برگشت به فهرست نسخه ها
رابطه بین رهبری غیراخلاقی و مخرب با فرسودگی هیجانی و عملکرد شغلی
نرجس اسدی، محسن گل پرور*
چکیده:   (1635 مشاهده)
زمینه: رهبران مخرب و غیراخلاقی با غفلت از استانداردهای اخلاقی و انسانی، می­توانند سازمان­ها و کارکنان آن­ها را به­صورت منفی تحت تاثیر قرار دهند. این تاثیر منفی در صورت ادامه می­تواند مو­جب افت کارایی و عملکرد کارکنان و سازمان­ها شود. این پژوهش با هدف بررسی الگوی ساختاری رابطه رهبری مخرب با فرسودگی هیجانی و عملکرد شغلی اجرا شد.
روش: روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان نیروگاه حرارتی شرکت سهامی ذوب­آهن اصفهان (1000 نفر) تشکیل دادند که از بین آن­ها 314 نفر به شیوه‌ی نمونه­گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه رهبری مخرب، پرسشنامه فرسودگی هیجانی و پرسشنامه عملکرد شغلی بودند. داده‌ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و الگو­سازی معادله ساختاری (SEM) مورد تحلیل قرار گر فتند.
یافته­ ها: نتایج نشان داد که بین رهبری مخرب با فرسودگی هیجانی رابطه مثبت و معنادار (01/0>p)، ولی بین رهبری مخرب با عملکرد شغلی رابطه منفی و معنادار (01/0>p) وجود دارد. همچنین بین فرسودگی هیجانی و عملکرد شغلی نیز رابطه منفی و معنادار به­دست آمد (01/0>p). نتایج حاصل از الگو­سازی معادله ساختاری (SEM) نشان داد که رهبری مخرب هم به­طور مستقیم و هم به­طور غیرمستقیم از طریق فرسودگی هیجانی با عملکرد شغلی دارای رابطه معنادار (05/0>p) است. همچنین نتایج نشان داد که فرسودگی هیجانی متغیر واسطه­ای پاره­ای در رابطه رهبری مخرب با عملکرد شغلی است.
نتیجه­ گیری: نتایج این پژوهش نشان می­دهد که رهبری مخرب می­تواند طی یک سلسله روابط چندسطحی موجب بروز علایم فرسودگی هیجانی و به­دنبال آن افت عملکرد کارکنان شود.
 
واژه‌های کلیدی: اخلاق، رهبری مخرب، فرسودگی هیجانی، عملکرد شغلی
متن کامل [PDF 432 kb]   (598 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/9/15 | پذیرش: 1398/9/15 | انتشار: 1398/9/15


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 14، شماره 3 - ( 9-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها