:: دوره 14، شماره 3 - ( 9-1398 ) ::
جلد 14 شماره 3 صفحات 14-7 برگشت به فهرست نسخه ها
پیامدهای اخلاقی تجارت داروها و مواد نیروزا در ورزش حرفه ای
علی اصغر فلاحی، ابراهیم همت
چکیده:   (1766 مشاهده)
زمینه: علی­رغم اثرات بی‌بدیل ورزش متعادل و متناسب در سلامتی جسم و روح، ورزش حرفه‌ای از این قاعده مستثنی است. ورزش حرفه­ای مانند هر شغلی مشکلات و چالش های اخلاقی  خود را دارد. کسب شهرت­، مقام­، و ثروت به‌ویژه برای کسانی که تنها راه موفقیت خود را ورزش و قهرمانی می­دانند ممکن است ورزشکار را به سوء استفاده از داروها و مواد نیروزا و بازار تجارت داروها و مکمل‌ها سوق دهد،  که این موضوع با روح و اصل ورزش مغایرت دارد. هدف از این پژوهش مروری، بررسی پیامدهای اخلاقی تجارت داروها و مواد نیروزا در ورزش مدرن می باشد.
نتیجه‌گیری: شیوع مصرف زیاد داروها و مواد نیروزا در رشته­های گوناگون ورزشی امری انکار ناپذیر است. پیامد استفاده از این مواد علاوه بر اختلالات قلبی- عروقی تنفسی و عضلانی، مشکلات روحی و روانی می باشد و در صورت مشخص شدن به رسوایی یک فرد یا ملت می انجامد. این موضوع در چند سال اخیر قربانی‌های زیادی داشته است. کانون میزان استفاده و شیوع این محصولات، ورزشکاران رشته­های قدرتی و پرورش اندام است. البته در سایر مسابقات مانند دوچرخه سواری دور فرانسه نیز بسیار شایع است. مهم‌ترین علت شیوع استفاده از این محصولات درآمدزایی، دسترسی آسان و راحت، تجویز بدون نسخه و بدون نظارت پزشکان و گاهی عدم آگاهی و تبلیغات زیاد شرکت­های تولید کننده خارجی، وارد کنندگان و فروشندگان و نظارت ناکافی است که بایستی برای این موضوعات چاره اندیشی شود. 
 
 
واژه‌های کلیدی: ورزش حرفه ­ای، مواد نیروزا، دارو، استروئیدهای آنابولیک، ملاحظات اخلاقی.
متن کامل [PDF 409 kb]   (783 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/9/15 | پذیرش: 1398/9/15 | انتشار: 1398/9/15


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 14، شماره 3 - ( 9-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها