:: دوره 13، شماره 4 - ( 11-1397 ) ::
جلد 13 شماره 4 صفحات 124-117 برگشت به فهرست نسخه ها
رابطه بین مشارکت و انطباق‌پذیری سازمانی با اثربخشی سازمانی: نقش میانجی اخلاق سازمانی
محمد ضیاءالدینی*، محمدرضا مرادی شهر بابک
چکیده:   (2624 مشاهده)
زمینه:‏ امروزه، با پیچیده‌تر شدن سازمان‌ها و نگرش‌های جدید نسبت به توانمندی‌های کارکنان، نقش انطباق پذیری و مشارکت ‏سازمانی در افزایش بهره‌وری و اثربخشی سازمان، آشکار شده است، و با توجه به اهمیت احساسات مثبت در ارتقاء سازمانها، مدیران باید ‏در ایجاد جو کاری اخلاقی و مشارکت کارکنان، توجه بیشتری نمایند. پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه بین مشارکت و انطباق پذیری ‏سازمانی با اثربخشی سازمانی با توجه به نقش میانجی اخلاق سازمانی است.‏
روش: پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است، جامعه آماری در این تحقیق کلیه کارکنان و اعضای هیأت علمی دانشگاه ‏ولیعصر(عج) رفسنجان 270 نفر بودند که نمونه تحقیق 159 نفراز این افراد، با روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گرد‏آوری داده‌ها: چهار پرسشنامه مشارکت سازمانی، انطباق‌پذیری سازمانی، اخلاق سازمانی و اثربخشی سازمانی می‌باشند. برای تحلیل داده‌ها ‏از نرم‌افزارSPSS جهت تعیین ضریب همبستگی اسپیرمن و تحلیل نقش متغیر میانجی استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج پژوهش حاکی از وجود رابطه مثبت و معنی‌دار بین مشارکت سازمانی و انطباق‌پذیری سازمانی با اثربخشی سازمانی و اخلاق ‏سازمانی می‌باشد، نقش میانجی اخلاق سازمانی در رابطه بین مشارکت و انطباق‌پذیری سازمانی با اثربخشی سازمانی معنی‌دار است.
نتیجه‌گیری:‏ نتایج این پژوهش حاکی از آن است،که مشارکت سازمانی و انطباق‌پذیری سازمانی و اخلاق سازمانی عوامل پیشبینی‌‏کننده خوبی برای اثربخشی سازمانی می‌باشند و بایستی زمینه‌های تقویت آنها را در سازمان فراهم کرد.
واژه‌های کلیدی: مشارکت سازمانی، انطباق‌پذیری سازمانی، اثربخشی سازمانی، اخلاق سازمانی
متن کامل [PDF 225 kb]   (1162 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/12/5 | پذیرش: 1397/12/5 | انتشار: 1397/12/5


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 4 - ( 11-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها