:: دوره 9، شماره 1 - ( 3-1393 ) ::
جلد 9 شماره 1 صفحات 0-0 برگشت به فهرست نسخه ها
تحلیل روابط رهبری اخلاقی، معنویت در کار و فرسودگی شغلی
چکیده:   (4499 مشاهده)

زمینه: کارکنان حوزه خدمات بهداشتی-درمانی به ویژه پرستاران، به سبب مواجه با بیماران، مرگ‌و‌میرها و سایر منابع فشار روانی، در معرض فرسودگی شغلی قرار دارند. در جستجوی عوامل مؤثر بر کاهش فرسودگی شغلی پرستاران، هدف پژوهش حاضر بررسی روابط بین رهبری اخلاقی، معنویت در کار و فرسودگی شغلی در میان پرستاران بیمارستان‌های دولتی شهر سنندج بود.

روش: پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل: کلیۀ پرستاران بیمارستان‌های دولتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهر سنندج (410 نفر) بود که با استفاده از شیوۀ نمونه‌گیری تصادفی ساده، 148 نفر به عنوان نمونه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده‌ها؛ پرسشنامۀ رهبری اخلاقی، معنویت در کار و فرسودگی شغلی بود که روایی آن‌ها با استناد به دیدگاه صاحب‌نظران و پایایی آن‌ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ، بررسی و مورد تأیید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش مدل‌یابی معادلات ساختاری استفاده شد.

یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان داد که؛ رهبری اخلاقی و معنویت در کار رابطۀ منفی و معنی‌داری با فرسودگی شغلی پرستاران دارند. یافته‌ها همچنین نشان داد که؛ معنویت در کار می‌تواند نقش میانجی را در افزایش ارتباط بین رهبری اخلاقی و فرسودگی شغلی ایفا نماید. 

نتیجه‌گیری: بر مبنای یافته‌های پژوهش، ضرورت توجه به ارزش‌های اخلاقی به ویژه از جانب مدیران و رهبران سازمانی احساس گشته و چنان‌چه مسئولین بیمارستانی در صدد کاهش فرسودگی شغلی پرستاران هستند، شایسته است در جهت کاربست رفتارهای اخلاق‌مدارانه و ایجاد جوکاری لبریز از معنویت اهتمام ورزند.

واژه‌های کلیدی: رهبری اخلاقی، فرسودگی شغلی، معنویت در کار
متن کامل [PDF 212 kb]   (1633 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/9/25 | پذیرش: 1394/9/25 | انتشار: 1394/9/25


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 1 - ( 3-1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها